Wil je het verschil weten tussen warm en koud lamineren? Met een lamineerapparaat of laminator geef je belangrijke documenten in een handomdraai een beschermend laagje. Vocht, vuil en slijtage krijgen door te lamineren geen kans. Jouw [WK3] documenten worden omhuld in een lamineerhoes, ook wel pouch genoemd. Lamineren noemen we ook wel plastificeren. Dit proces kan zowel met gebruik van hitte (warm lamineren) als zonder hitte (koud lamineren).
Warm lamineren
Steek het document in een lamineerhoes (pouch) voor warm lamineren. De machine voert de hoes vervolgens door twee (of meer) verwarmde transportrollen, die beide zijden van de pouch voorzien van een warmtegevoelige lijmlaag en ze op elkaar persen. Het apparaat werkt op stroom en heeft tijd nodig om op te warmen. Vaak zijn verschillende temperaturen in te stellen om zo te kiezen hoe warm je wilt lamineren.
Koud lamineren
Steek het document in een lamineerhoes (pouch) voor koud lamineren. De machine voert de hoes vervolgens door twee (of meer) koude transportrollen die de beide zijden van de pouch voorzien van kleine lijmbelletjes. Bij het persen knappen de lijmbelletjes en kleven beide zijden aan elkaar. Koud lamineren is geschikt voor documenten die niet verhit mogen of kunnen worden. Een apparaat voor koud lamineren heeft geen opwarmtijd en verbruikt geen stroom.
Met bovenstaande uitleg weet je precies wat warm lamineren en wat koud lamineren is.